Migrenele, coccisul și terapia Bowen
Când vorbim despre migrene ne gândim adeseori doar la zona capului, a gâtului și cel mult umeri. Însă, prezența migrenelor poate avea legătură cu tot ce înseamnă postură – coloana vertebrală, care coloană se termină cu… coccisul.
Ce este coccisul?
Coccisul, cunoscut și sub numele de osul coccigian sau osul cozii, este ultima parte a coloanei vertebrale umane, după sacrum. Este un os triunghiular format din 3 până la 5 vertebre fuzionate.
Rolul coccisului
Deși este un os mic, coccisul are mai multe funcții importante:
- Punct de atașare pentru mușchi, ligamente și tendoane – Susține musculatura și ligamentele care contribuie la mișcările bazinului, coapselor și podelei pelvine.
- Echilibru și sprijin în poziția șezut – Ajută la distribuirea greutății corpului când stăm jos, împreună cu tuberozitățile ischiadice ale bazinului.
- Protecție pentru structurile nervoase și organele pelvine – Contribuie la stabilitatea zonei inferioare a coloanei și protejează unele terminații nervoase (inclusiv elementele terminale ale celor trei membrane ale sistemului nervos central: duramater, aracnoida și pia mater).
Afecțiunile coccisului, cum sunt: traumatismele, inflamațiile sau statul prelungit pe suprafețe dure, etc. pot influența starea de bine a corpului.
- Tensiunea musculară și postura:
Tensiunea cronică a mușchilor din zona pelviană sau a bazinului, inclusiv în jurul coccisului, poate influența postura generală a corpului. O postură incorectă sau o tensiune crescută la nivelul pelvisului poate duce la o tensiune crescută asupra coloanei vertebrale și asupra gâtului, ceea ce poate contribui la migrene. Migrenele sunt adesea asociate cu tensiunea musculară la nivelul gâtului și umerilor.
2. Nervul coccigian și legătura cu nervii spinali:
Coccisul este conectat cu nervii spinali din zona sacrală, care se află la baza coloanei vertebrale. În anumite condiții, o disfuncție sau o iritație la nivelul coccisului (cum ar fi o accidentare, inflamație sau o problemă posturală) poate irita nervii din regiunea inferioară a corpului, care sunt conectați la nervii cefalici. Deși nu este o legătură directă între coccis și migrene, există o posibilitate teoretică ca o problemă la nivelul coccisului să provoace o reacție în lanț la nivelul sistemului nervos, care să se manifeste prin dureri de cap.
3. Probleme de aliniere a coloanei vertebrale:
O aliniere defectuoasă a coloanei vertebrale (cum ar fi scolioza sau alte disfuncții structurale) poate duce la dureri de cap și migrene. Dacă există o problemă mecanică la nivelul coccisului, aceasta ar putea influența alinierea întregii coloane vertebrale, incluzând gâtul și capul, ceea ce ar putea duce la migrene prin presiunea asupra nervilor sau a vaselor sanguine.
4. Tratamente pentru durerea de coccis și efectele secundare:
Unele tratamente pentru durerea de coccis, cum ar fi terapia manuală sau ajustările vertebrale, pot afecta indirect sistemul nervos central. În cazuri rare, manipulările greșite ale coloanei vertebrale sau pelvisului pot declanșa migrene, mai ales în cazul persoanelor care sunt deja predispuse la migrene din cauza sensibilității nervoase.
Tehnica Bowen este o metodă de tratament non-invaziv și deși este o terapie manuală, este deosebit de blândă fără manipulări în forță. Bowen este o terapie care declanșează răspunsul natural al organismului pentru vindecare.
Deci, când veți merge la terapie și după câteva ședințe terapeutul v-a spune că urmează o procedură pentru coccis, să nu vă mirați :D, și da chiar atingem coccisul. Procedura pentru coccis este o procedură deosebit de puternică și importantă în cadrul protocoalelor noastre. Ea nu se va face niciodată unei femei gravide!
Dincolo de migrene ne adresăm coccisului și în multe alte situații: probleme de tiroidă, probleme intestinale și ginecologice, inclusiv pentru echilibrarea imunității. În terapia Bowen lucrăm pe hainele pacienților, nu direct pe piele, însă acest lucru tot presupune folosirea dușului și purtarea unor haine curate când se vine la terapie.
Suntem strâns interconectați atât în interiorul corpului nostru cât și în exterior, la nivelul societății, dar asta este altă poveste.
Drum bun pe calea vieții! Mă iei în dreapta să te însoțesc?
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!